Om Bankkund.se

Bankkund.se är en sida som innehåller artiklar och information om Banklån, Privatlån och andra former av lån.Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att Låna Pengar. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning av pengar för att du skall göra en bättre affär.

>> Ta Banklån med riktigt låg ränta från Citibank

Bolån


>>    Banklån & Privatlån från 3,25 % ränta, Ansök här för snabbt svar !

Bolån. Drömmer du om ett eget hus, en bostadsrätt eller kanske en röd lite stuga på landet, du har möjligheten att uppfylla din högsta önskan genom ett bolån.  Bolånet är ett lån där pengarna är öronmärkta för att gå till köpet av en bostad och kan därför variera mycket i storlek beroende på vad du är intresserad av för bostad. Bolån kan du ansöka om hos banker och från andra låneinstitut.

Bolån är vanligtvis uppdelade i två delar som kallas botten och topplån. Att banken eller låneinstitutet väljer att göra på detta sätt med bolån beror på att de vill garantera att de får tillbaka den summa de lånat ut till bostaden fastän du som låntagare kanske inte klarar av att betala tillbaka lånet. Huset fungerar som säkerhet i bolånet och kan därför säjas av banken om du inte klara av att betala lånet. Men eftersom banken inte kan beräkna huruvida huset kommer att falla i värde eller ej delas lånet upp i de två delarna. Topplånet motsvarar ca 15-25 procent av husets värde och detta lån har en högre räntesatts och avbetalningstakt och ska ofta vara tillbakabetald inom ca tio år. På detta sätt garanterar banken att de kommer att få tillbaka den del av lånet som de känner mest oro för först och där av inte riskerar att förlora pengar om låntagaren inte kan betala tillbaka hela bolånet. Den andra delen av lånet det så kallade bottenlånet står för ca 85-75 procent av husets värde och har till skillnad från topplånet en mycket längre avbetalningstid och räntesatts. Denna del av bolånet har ofta en avbetlaningtid på 20-50 år och en mycket mer förmånlig avbetalningsplan.

Bolån är en av de låneformer som är lättast att få fastän att du har betalningsanmärkningar eller dålig privatekonomi. Detta på grund av att du har huset som säkerhet vid bolån och därför behöver inte banken/ låneinstitutet ta samma risker som om du inte hade någon form av säkerhet. Banken kanske dock inte alltid vill låna ut den summa som du behöver för att kunna köpa det hus du har sett ut. Det kan därför vara av intresse för dig som är på hus jakt att skaffa dig ett lånelöfte. Ett lånelöfte är ett löfte ifrån banken eller låneinstitutet om hur mycket pengar de är beredd att låna ut till dig som bolån. Genom detta lånelöfte får du en uppfattning om hur dyrt hus du har möjlighet att köpa samt att du snabbare har möjlighet att skriva på ett köpekontrakt. Ett lånelöfte är en gratistjänst som banker och låneinstitut står för och som enbart kan gagna dig och visar på att du har ett genuint intresse samt redan har en färdig finansiering, vilket gör att du får förtur hos säljare som då vet att du menar allvar. Ett lånelöfte gäller ca tio månader och går ofta väldigt fort att få av banken/låneinstitutet och löftet gör även att själva bolånet kan går fortare att ordna när det är dags att avsluta husaffären.

Vid bolån har du som låntagare möjlighet att själv välja huruvida du vill ha ett bolånlån med rörlig eller bunden ränta. Du har också möjlighet att be om ett bolån med räntetak. Alla dessa tre alternativ har olika fördelar. Att välja mellan rörlig eller fast ränta kan ibland vara ett mycket svårt val och då kan det vara bra att veta att man inte behöver ta hela bolånet som rörlig eller fast utan kan ta olika stora delar av lånet med rörligt eller fast ränta så att det passar din ekonomi. Vilket alternativ som är best beror helt på dig som låntagare och din privatekonomi. Har du stort behov att hålla kolla på dina månadsutgifter för bolånet och du har kanske inte utrymme för extra utgifter kan det vara bättre för dig att ta större delen av bolånet med fast ränta. Har du däremot råd att ta större utgifter vissa månader kan en rörlig ränta vara något för ditt bolån.

Har du däremot en önskan att få rörlig ränta på bolånet men inte vet om din ekonomi klarar av det finns det banker och låneinstitut som erbjuder vad som kallas räntetak på bolånet. Med ett räntetak på bolånet får du fördelen av den rörliga räntat och samtidigt tryggheten hos ett bolån med fast ränta. Räntetak fungerar på så sätt att du under en 3 års period får en garanterad maxsumma som räntan inte kan överskrida, ett fastställt räntetak. Räntan på bolånet är under de tre åren fullt rörlig men kan aldrig bli högre än det tak som kontraktet fastställt.