Om Bankkund.se

Bankkund.se är en sida som innehåller artiklar och information om Banklån, Privatlån och andra former av lån.Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att Låna Pengar. Faktan på denna sida är tänkt att ge dig mer kött på benen inför en ny upplåning av pengar för att du skall göra en bättre affär.

>> Ta Banklån med riktigt låg ränta från Citibank

Villalån


>>    Banklån & Privatlån från 3,25 % ränta, Ansök här för snabbt svar !

Villalån är ett lån vars pengar är öronmärkta till inköp av en bostad. Det är också därför som lånet även kallas bolån eller bostadslån. Har du alltid drömt om ditt eget hus, kanske en lite villa på landet så är ett villalån eller bostadslån svaret på dina böner.

Beroende på vart du ansöker om ett villalån kan du få lite olika lånevillkor. Det är vanligt att du får möjligheten att låna upp till 85 procent av husets värde via ett bostadslån. Ett villalån kan du få från de flesta banker men också via internet. Banken eller låneinstitutet tar då villan som säkerhet för bolånet. Detta gör långivaren genom att du ansöker om ett pantbrev som ger banken rätt till det belopp som det står på pantbrevet då villan säljs på exekutiv auktion, vilket endast sker om du inte klarar av att betala tillbaka villalånet. Genom att ha denna form av säkerhet har du möjligheten att få bättre lånevillkor på villalånet än om så inte hade varit fallet.

Det är mycket vanligt att banker och låneinstitut delar upp villalånet i två olika delar. Detta för att säkert kunna täcka hela husets kostnad. Dessa två delar av bostadslånet kallas topplån och bottenlån. Genom att dela bolånet i två delar tar banken eller långivaren mindre stora risker. Ett bottenlån är den del av bostaden som motsvarar värdet på pantbrevet i en fastighet. Denna del av villalånet är sällan högre än 85 procent av bostadsvärdet. Generellt så är bottenlånet eller hypotekslånet som det också kallas ett lån med mycket lägre ränta än ett topplån och har en avbetalningstid på max 50 år. Att ett bostadslån delas upp på detta sätt beror på att banken eller låneinstitutet vill garantera att de får in de pengar som du lånat för att köpa bostaden. Att bottenlånet har bättre lånevillkor än ett topplån beror på att denna del av villalånet som har huset som säkerhet. Hur stort bottenlån du kan få beror på belåningsgrad som du får på huset. Med belåningsgrad menas hur mycket pengar du kan låna med bostaden som säkerhet vilket ger bättre lånevillkor. Hur hög belåningsgrad du får bedöms av långivaren och villalånets bottenlån kan komma att ligga på 50-85 procent av bostadens marknadsvärde.

Ett topplån är den del av villalånet som långivaren anser att man inte har säkerhet för och därigenom inte täcks av värdet på pantbrevet på huset. Det vill säga den del av bostadens kostnad som står för de sista 10-25 procent av lånesumman. Denna del av villalånet har ofta högre ränta och kortare avbetalningstid än vad bottenlånet har.  Att bolånet delas på detta sätt beror på att långivaren vill ha en viss säkerhetsmarginal på lånet. Med detta menas att banken inte vill låna ut hela summan för husköpet med huset som säkerhet. Topplånet betalas av i en snabbare takt och med högre ränta och ger därför banken en viss säkerhetsmån om huset skulle falla i värde under lånetiden. Eftersom att topplånet har högre ränta är det viktigt även för dig som låntagare att betala tillbaka denna del av bolånet så fort som möjligt eftersom att det kommer att sänka din räntekostnad. Lånetiden för ett topplån är ofta mycket kortare än ett bottenlån och ligger på 5-20 år.

Att låna pengar till ett köp av villa eller bostad med betalningsanmärkningar kan vara svårt att få, men det finns företag som specialiserar sig på låntagare som har betalningsanmärkningar, skulder, inte har fast anställning eller oregelbunden inkomst. Dessa företag bedömer dig ur ett helhetsperspektiv och går ofta med på att ge dig ett villalån. Skulle det däremot visa sig vara svårt att få ett bolån finns också möjligheten att ordna en borgensman. Genom att ordna en person som går i borgen för dig och med huset som säkerhet har du möjlighet att få ett villalån fastän att du har haft problem med betalningsanmärkningar. Detta eftersom att borgensmannen tar ansvar för bolånet om det skulle visa sig att du inte har förmågan att betala tillbaka det.